Bilim adamları, 4000 yıl ilkin nesli tükenen tüylü mamutları canlandırmaya bir adım daha yaklaştı. Colossal Biosciences şirketi, fil kök hücrelerini ayrıştırarak mamutları tekrardan canlandırmaya bir adım daha yaklaştı.

Colossal Biosciences Jurassic Park filminden iç ders almamış olacaklar ki, genetik mühendislik kullanarak nesli tükenen hayvanları diriltmek için kolları sıvadı. İlk hedef mamutlar sonrasında, Dodo kuşu tazmanya kaplanı şeklinde hayvanlara gelecek.

Sadece bunu yapmak devasa bir girişim. Bilim adamları, genlerinin %99,6’sını paylaşan mamutların ve onların yaşayan en yakın akrabaları olan Asya fillerinin genomlarını karşılaştırıyor ve ondan sonra mamutları birincisine daha fazlaca benzeyecek şekilde değiştiriyor. Bu, yavrulara daha kalınca kıllar, daha büyük yağ rezervleri, daha ufak kulaklar ve daha büyük dişler vermeyi içeriyor; tamamı mamutların soğuk iklimlerde gelişmesine destek olan özellikler. Bu süreç, ortaya çıkan hayvanın ‘saf’ bir mamut değil, bir melez olacağı anlamına geliyor.

Mesele şu ki, filler genetik olarak üstünde çalışılması zor bir tür. Şimdi Colossal, erişkin fil hücrelerini bir takım başka hücre tipine farklılaşabilecekleri bir duruma geri döndürerek büyük bir atılım yapmış oldu. İndüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSC’ler) olarak adlandırılan bu hücreler, insanoğlu da dahil olmak suretiyle öteki pek fazlaca memeli için oluşturulmuştur.

Colossal Biosciences Biyolojik Bilimler Müdürü Eriona Hysolli, “Geçmişte fil iPSC’leri üretmeye yönelik fazlaca sayıda girişim netice vermedi. Filler fazlaca hususi bir tür ve temel biyolojilerinin yüzeyini daha yeni yeni çizmeye başladık. Ve şimdi, tekrardan programlamaya yönelik fazlaca yönlü bir yaklaşım kullanarak bugüne kadarki en başarı göstermiş çabayı gösteriyoruz.”

Herhangi bir hücreyi tekrardan programlamak zor ve verimsizdir, sadece fillerde bu daha da uzun sürer. İşin en zor kısmı ise fillerin kansere karşı niçin dirençli olduğuyla ilgili. Öteki hayvanlarla karşılaştırıldığında, kanserli hale gelmelerini önlemek için hücre büyümesini dikkatle düzenleyen bilhassa karmaşık bir TP53 yoluna sahipler. Araştırmacılar, sonunda hücreleri başarı göstermiş bir halde tekrardan programlamalarını sağlamak için bu yolu bastırmanın bir yolunu buldular.

Bu tarz şeyleri doğrulamak için meydana getirilen testlerde, yeni fil iPSC’leri yaşayabilir olduklarını gösteren çeşitli faktörleri ifade ettiler ve vücuttaki öteki her hücre tipini meydana getirmeye devam edebilecek üç jerm katmanına farklılaşabildiler. Bu sayede ekip, ilk hedef olarak in vitro sperm ve yumurta üretmek suretiyle laboratuvarda fil hücre dizileri yetiştirmeye başlayabilecek.

Bu, mamutu ölümden döndürme yolunda atılmış mühim bir adım olsa da, daha gidilecek uzun bir yol var ve bu yüce hedefe asla ulaşılamayabilir. Sadece ekip, fillerin yünlü atalarının izinden gitmelerini engellemeye destek olabilecek yardımlı üreme teknolojileri de dahil olmak suretiyle, yol süresince meydana getirilen çalışmaların fillere yarar sağlayacağını söylüyor.

Araştırma yakında bir dergide yayınlanacak.

Kaynak: Businesswire vasıtasıyla Colossal Biosciences